Make your own free website on Tripod.com
Internet Kalauz, 1998. június

Ezek vagyunk mi (?)
Az Internettel szoros kapcsolatban kerülõ ember már nem az, aki volt. A Világhálóval való mindennapi találkozás különös reakciókat képes kiváltani, megváltoztatja napi szokásainkat, szenvedélybeteggé tehet. Ezt a jelenséget figyelte meg, és foglalta humoros sorokba egy sorstársunk, akinek angol nyelvû kikötõje a következõ web-címen található:
http://users.aol.com/alexs81/pplnet.html
Az oldal mottója: "Sokféle ember bolyong a Hálón. Ez a lista segit õket kategorizálni." (Na meg persze, miközben magunkra is ráismerünk egyik-másik kategóriában, némi önismerethez is hozzásegít!)
 
 
  Van, aki csak egy kategóriába illik bele, van, aki egyszerre többe is, néhányan pedig egyik kategóriából a másikba vándorolnak.
 
A "lenyûgözött kezdõ"
A legtöbb ember, amikor elõször lesz Internet-elõfizetõ, helybõl ebbe a csoportba kerül. Ámulatba esik az Interneten fellelhetõ lehetõségek mérhetetlen sokaságától. Olyanokat mond, hogy "küldhetek virágot, megnézhetem a részvények pillanatnyi árfolyamát, követkhetem a sporteredményeket, rendelhetek szoftvert, beszélgethetek egy burmai agysebésszel, levelet küldhetek a volt postaügyi miniszternek stb. stb." Ezeket a lelkes embereket mutagatják az AOL-reklámokban. A legtöbb lenyûgözött kezõd általában 2 hét - 4 hónap alatt szabadul ebbõl a kategóriából.
 
Az "e-mail megszállottja"

  Az e-mail megszállottja az az ember, aki aktívan részt vesz legalább egy levelezõlistán, számtalan soha nem látott barátja van, és több mint egy percen keresztül tölti le leveleit 28,8 bps sebességû modemjével, nem számolva a kinyitással és olvasással töltött idõt. A kapott elektronikus levelek több mint felére válaszol, és erre naponta rendeszeresen 5-45 percet szán.
 
A "chat-függõ"
/Kifejezetten Arénás ismerõseim számára ajánlom :) - a szerk./
 
A chat-függõ elnevezés önmagáért beszél. Ez a személy csak azért csatlakozik az Internetre, hogy csevegjen. Sok csatornán ismerik õt, és
gyakran késõ éjjel is fenn van, hogy dumcsizhasson. Komolyabb esetekben olyan egyénrõl beszélhetünk, aki egyszerûen soha nem jelentkezik ki a programból, bekapcsolva hagyja a gépet éjféltõl hajnalig, és "away" paranccsal jelzi, ha épp egy rövid idõre elhagyja a monitort. Valójában ezek az egyének nagyon ritkán használják ki az "away" parancsban rejlõ lehetõséget, és szinte már teljesen sikerült kiiktatniuk életükbõl az alvást.
 
Az "azt hiszem, állati jó fej vagyok" figurája
 
  Ez a személy meg van gyõzõdve arról, hogy "bomba jó fej", csak azért, mert fenn van a Hálón. Nagy buzgalommal igyekszik megtanulni az Internet szakszavait és a Netzsargont. Elõszeretettel használja a bonyolultabb smiley-kat.
 
A "hervadó virágszál"
 
  Õ az a hölgy, akinek fõ küldetése, hogy férfit fogjon. A webet tekinti vadászterületének, ahol a férfiak behálózásához bevetheti fondorlatait. A valóságban ez a hölgy kétségbeesetten vágyódik arra, hogy legyen élete. Arról tudod meg, hogy éppen vele beszélgetsz, ha így mutatkozik be: "karcsú, fiatal nõ vagyok, aki rajong a költészetért".
 
A "hátrányos helyzetû"
 
  Ennek a szerencsétlen fickónak nincs számítógépe, de ismer valakit, akinek van, és végtelen órákat kell várnia, amíg végre õ ülhet le a gép elé. Nem kétséges, szegény titokban arról fantáziál, hogy arzént kever a számítógép-tulajdonos kávéjába, vagy tudata mélyén abban reménykedik, hogy az illetõ meghal, és végrendeletében rá hagyja a számítógépét.
 
Az "analfabéta felhasználó"
 
Ez a típus azt hiszi, hogy a maga módján kommunikálhat a számítógéppel. Elõbb enne meg egy tál üvegszilánkot, mint hogy kézbe vegye a használati utasítást, vagy hogy elolvassa a helpet.
Tõle mászik falra a mûszaki csoport, melynek munkatársai gyakran megvárakoztatják õt a telefonban, hogy ez idõ alatt gúnyos megjegyzéseikkel szórakozzanak rajta.
 
A "játékfiú"
 
  Könnyû kiszúrni ezt a srácot. Karikás szeme és egérkattintás-mozdulatokat imitáló kézfeje elárulja a game-ek megszállottját. Miközben egyre reménytelenebbül tornyosulnak íróasztalán a házi feladatok, forgó szemekkel mered arra az eszközre, amellyel játszi könnyedséggel megoldhatná azokat.
 
Az "elkötelezett"
 
A boldog ember, aki megtalálta a vállását. Õ az, aki az egekig
magasztalja az Internetet, legyen szó bármilyen alkalmazásáról. Mindenre használja, attól kezdve, hogy a Hálón jelenti be autóját a szervízbe egészen odáig, hogy az ágyára szerelt web-kamerán nézi meg, épp szabad-e a fürdõszoba.
 
A People of the Net oldal alkotója hamarosan bõvíti listáját néhány új "hálórágó" embertípus leírásával. Ezek között ígérete szerint szerepel majd a "fásult veterán", a "mánikus letöltõ", a "nyughatatlan frissítõ" és a "Távtanonc", de bárki beküldheti saját javaslatát is, ha felismerni vél egy új a fenti listában még nem említett kategóriát :-).
 
(Kihalászta és fordította: Wesselnyi Andrea, wesse@elender.hu)