Make your own free website on Tripod.com

Metro, 1998. november 10. kedd 


A graffiti nagyvárosi fiatalok sajátos önkifejezése

Lázadás a számukra érthetetlen, hazug világ és a rasszizmus ellen, illetve a felnőtt-társadalom bosszantása a graffitiművészek célja

 

Egy jókora falikép elkészítéséhez átlagosan 10-15 festékflakon és 5-6 óra nyugalom szükséges  

 

Graffiti annyit tesz: falfesztészet. Azt írja a Larousse lexikon, hogy művészet is. Falfelületre kézzel, vázlatszerűen, firkákra emlékeztetően készített feliratok, rajzok, amelyek a kortárs képzőművészet gyakori ihletői.   SOKAK SZERINT KULTUSZÁT még az ősember kezdte a barlangrajzokkal, amikor a vadászat előtt felfestette az elejtendő állatot, vagy a várva várt csapadék reményében jeleket rajzolt hegybe vájt otthona falába. A történelem során számos esetben feltűntek ezek a falra pingált motívumok, persze más-más formában: gazdag olasz polgárok házaiban, híres festőművészek alkotásaiként templomok falain. A középkorban a családfákat ábrázo képeket kedveltéák. A világháború alatt propagandajelképekkel csúfították el a legtöbb nagyvárost.

 

A VIETNAMI HÁBORÚ ELLEN fellépő hippik hatalmas betűkkel, békét jelképező virágokkal és madarakkal díszítve írták ki véleményüket az értelmetlen pusztításról. Ez sokban hasonlított a mai látható képekhez. Am ai graffitik ifjú el,követői önmagukat keresik és a világról alkotott véleményüket fejezik ki a feltűn, harsány rajzokban. Az első graffitis egy Taki nevű fiú volt, aki a New York-i Manhattanben lakott a 161. utcában. nevét és utcájának számát felírta, amerre csak járt. Igy szerette volna elérni, hogy mindenki megismerje. Az új ötlet New York gettőit hamar elérte, és a hatvanas évektől a legnagyobb bandák területszerzésük bizonyítékaként megjelölték az elfoglalt városrészt határoló házfalakat. Ezek a firkák számokbóél vagy betűkből álló kódjelek voltak, amelyek olvasatát csak a rivális bandák ismerték. Elindult a graffitis bandaháború, ami egy idő után túlnútt a festés határain, olykor a fiatalok életét követlelte.

  A HETVENES ÉVEKBEN MEGJELENT egy új irányzat, amelynek képviselői már nemcsak jelezni kívánták létüket, hanem egymás rajzát túlszárnyalva új képi világot akartak teremteni. Megpróbálták lefesteni érzseiket, a színekkel és vonalakkal játszva új betűtípusok, figurák és egy teljesen más, eddig ismeretlen stílusirányzat született: a graffiti. A vonatok és metrók lefestésével e tevékenység a falakról a járművekre került. A rendőrök semmit sem tudtak tenni, a divat megfertőzte eggész Amerikát. A fesékek hatékony eltávolításának köszönhetően ma már kicsit nehezebben lehet lefesteni egy-egy kocsit, viszont könnyebb lemosni a művet.

   

Igy próbálják elmondani azt, amit ők legbelül éreznek

  A nyolcvanas évek elején a divathullám átkelt a tengeren és megérkezett Európa partjaihoz. Nálunk a rendszerváltással egy időben jelent meg.

A műveket alul szignáják a festő jelével, így a banda és a festő személye egyértelmű minden alkotásnál. A legfőbb ellenésget a rendőrök, polgárőrök, BKV-sok mellett a skinhaed-bandákban látják, hiszen a graffiti és a rap főként a rasszizmus ellen szól. Vajon mi hajtja ezeket a srácokat, hogy késő áéjjel titokban kifejezzék gondolataikat? A lázadás a régi világ ellen. Kérdés, hogy akik a graffitis szellemről mit sem sejtve telefűjják műemlékvédelmi épületek és lakóházak falát, a alakosságnak vagy a művészi színvonalon dolgozó valódi graffitiseknek ártanak-e jobban.

A KAMASZOK ÉS AHUSZONÉVESEK egyaránt azt közvetítik rajzaikkal, hogy vállalni merik önmagukat, van véleményük a világról, és szeretnék, ha odafigylenének rájuk - mondja dr. Jáky Ilona gyermekpszichológus. - Kiabálnak a harsány színekkel, fájó humorral megfogalmazott szövegekkel. Mivel a felnőttek bosszantása a cél, főleg frissen vakolt házfalak, templomok, műemlék épületek a legcsábítóbb felületek a számukra. A méregdrága festékek és a csapatok közötti rivalizálás miatt sokan lopni kényszerülnek szüleiktől, társaiktól. Szembe szállnak a törvényekkel és megpróbálják elmondani azt, amit legbelül éreznek. A graffitiket látve nekünk, felnőtteknek végig kell gondolnunk, miképp juthattak el a gyerekek odáig, hogy ilyen eszközökhöz nyúljanak. Miért nem tanítottuk meg nekik, hogy szóljanak, ha véleményük vagy problémájuk van?

  A GRAFFITIZÉS KREATíV tevékenység - állítja a pszichológus -, csak megfelelő mederbe kellene terelni. Meg kellene találni a hangot ezekkel a gyerekekkel és velük közösen olyan feladatokat kitalálni, amelyek értelmesek, hasznosak lehetnek. A nagy szürke tűzfalakon kifejezetten kellemes látvány egy-egy jól megtervezett színes rajz. A graffiti voltaképpen figyelemfelkeltés akkor is, ha rongál, de nem önpusztító, mint az alkohol vagy a drog.

BUZA ZSÓFI

 

Zeba: Mi vagyunk azok, akiktől óvtak a szüleink!

Dávid, művésznevén Zeba 14 éves, 11 éves korban kezdett el a graffitivel foglalkozni. Osztálytársai akkor már régóta űzték az "ipart".

Egy idő után nekem is megtetszett a dolog - mondja. - Nem csak azért, mert tiltották, hanem maga a művészet érdekelt. Otthon megtervezem a vonalakat, betűket, ez a munka 5 perctől máfél óráig tarthat, és utána minél gyorsbban felfűjon a kiválasztott falra. Én csak szavakat készítek, általában a fantázianevemet írom fel mindenhová. A saját nevemet soha. Nem akarok lebukni és olyan hülyén nézne ki az, hogy Dávid.

Eleinte csak otthon gyakorolgattam. A szomszéd egy nagy téglafalat épített a két kert közé, azon próbáltam ki a színeket. Miután a szüleim észrevették és leszidtak, bontásból származó ajtókra festettem. Keződ koromban a suliban is sok helyen ott hagytam a szignómat, főleg a vécében, de alkaptak, azóta ott nem csinálom.

A spray ára márkától függ: a legolcsóbb 600-700 forint, de lehet 2500 is, általában a zsebpénzből kell megvennünk. Egy jól kinéző képhez minimum három szín kell, de a fekete ezüsttel is szép. A lényeg az, hogy lássák az emberek. A graffiti az művészet, a firkálás nem - közli a szintén 14 éves Dani, vagyis Taxi. - A szürke falakon szépen mutat egy jól komponált rajz. Mi nem azt írjuk fel, hogy "szeretlek Gizi", mi valóban alkotunk. Igényes festményeket készítünk, ez többórás munkát jelent, amit általában csak sötétedés után vagy késő éjjel lehet csinálni.

Egyszer már elkaptak a polgárőrök, mert azt hitték, hogy a BKV területén festünk, pedig az egy "legális" fal volt, ahová nyugodtan graffitizhetünk, így elengedtek.

A Roxarénánál és a Görzenálnál kipróbálhatjuik a festékeket, gyakorolhatunk, hogy növeljük a rutinunkat és gyorsabban legyünk. Az én célom az, hogy déltől északig, kelettől nyugatig behálózzam a várost a rajzaimmal és a csúnya, színtelen falakat eltüntessem. Nusi néni egyik reggel arra ébredt, hogy ablaka alatt hatalmas színes írás csúfolkodott. Éjszaka csendben dolgozhattak a fiúk, hiszen nem riadt fel rájuk. - Nem szép dolog ilyet tenni és tudom is, hogy ki volt! - mondja. Bosszús volt, mivel pár nappal korábban támadt egy kis összetűzése egy gyerekkel. - Most nézze meg, mit csináltak! Reggel alig bírtuk lemosni a párkányról ezt a ronda firkálást, még szerencse, hogy az ablakra nem ment. Nincs nekem bajom a graffitivel, csak a megfelelő helyen kellene csinálni, nem mások házán. Színezzék ki a szürke betonfalakat az út mentén, vagy a tűzfalakat, de ne mások otthonát rondítsák el.

A törvény bünteti azt, aki telefirkálja a házfalakat

A graffiti rongálásnak számít, ami szabálysértésnek és büntettnek is minősíthető. Szabálysértést követ el az, aki 5 ezer forintot meg nem haladü szándékos rongálást követ el, vagy ezt megkísérli.

Ez esetben 50ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A BTK rendelkezik az ennél nagyobb anyagi és eszmei kárt okozó rongálásról, ez már akár hárm év szabadságvesztéssel is járhat. Minősítő eset, ha az illető kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket rongál meg. A legtöbb esetben fiatalkorú a bűnelkövető, vagyis már elmúlt 14 éves, de még nem töltötte be 18. életévét. Pénzbírsággal csak az a kiskorú sújtható, aki már nem jár valamilyen oktatási intézménybe, és van önálló keresete. Ha a pénzbírság mértéke meghaladja azt az összeget, amelyet ki tudna fizetni, a fiatallal szemben más szankciót kell foganatosítani. Ez pedig már a gyámhatóság hatáskörébe tartozik. Általában dorgálás vagy kicsapás az iskolából.

  A művészeket megkülönböztetik a firkálóktól

A hét végén kezdődött el az az akció, amellyel a Városvédő Egyesület a Budapest Bank támogatásával megpróbálja megtisztítani a város egyes pontjait a falfirkától.

Szombaton tisztították meg a buda alagút feletti sávot és elvégezték a megelőző, megóvó munkálatokat - mondja Ráday Mihály,a neves városvédő. - A falfelületeket olyan anyaggal vonják be, amelyről már könnyedébben eltávolítható lesz a következő firka. A főr probléma az, hogy a graffiti és a firkálás nem különül egl egymástól. A berlini falon látható rajzok számomra művészinek hatnak, az utcai művészetnek ez is egy ága, de a földalatti vasútak összefirkálása, a gyönyörű régi épületek, szobrok és az emberek magántulajdonának megrongálása felháborító.

A jogszabály túlzottan elnéző. Aki egy kcisit is ért a graffitihez, az pontosan tudja, hgoy a hatalmasra dagadó és furcsa alakot öltő betűk társasági jelek: csoportok, bandák és azok tagjainak fantázianevei. Igy nem lenne nehéz azonosítani, hogy melyik név kit takar.

A graffitisek számára nincs határ, márványlapokra, fontos emlékekre vésik rá gagjeiket, amelyek aztán már csak nagyon nehéz munkával lehet eltávolítani. Ezeket a tetteket legalább az okozott kár mértékében kellene büntetni. Azok pedig, akik művészi szintre emelték a graffiti, kapjanak teret ahhoz, hogy alkossanak. Ahogyan aművészeti galériákban, a tűzfalakon is lehetne kiállításokat tartani, s amikor a tárlatnak vége, a helyére egy másik graffitis festhetne hatalmas pillanatképeket az emberek örömére.

A graffitiben az a jó, hogy nem lehet hibázni - mondja Juhász Péter, a Cartoon Brigade grafikuscég megálmodója. - Ha elrontasz valamit, bármikor kijavíthatod. Amikor 17 évesen belecsöppentem a graffitibe, még lázadás volt. Sokat festettünk, de számomra nem jelentett életformát. Mindenkinek más stílusa van, persze vannak irányzatok, de a rajzok és színválasztás alapján aláírás nélkül is meg lehet állapítani, ki az alkotó.

Ma már ecsettel jól megtervezett formákat festek megrendelésre. Sok játéktermet, diszkót dekoráltunk ki. Ez egy művészeti irányzat, amely semmi máshoz nem hasonlítható. Egy munka díja 25 ezer forinttól 50 ezer forintig terjed. Az egyik nagy üzletközpont játéktermét négy barátommal négy éjszaka alatt festettük ki.

Egy igényes rajzhoz rengeteg festék kell, egy palack általában 2 négyzetméter befújására elegendő. Ahhoz, hogy jól nézzek ki a kép, sok átfedés kell, gyakran hat, hét szín keveredik egymással. A munka menete, hogy az ember eltervezi, mit is akar csinálni, megrajzolja egy papírra, majd egy könnyen fedhető színnel, például elefántcsontra hasonlító árnyalattal felvázolja a falra a képet. Ezután következik a figura vagy a betűk belső terének kitöltése, a háttér, a kontúr és végül a fények, amitől úgy néz ki a rajz, mintha csillogna.

A graffitis bandák harca Budapesten, Egerben és Miskolcon a legjelentősebb. Vannak, akik szavakkal, vannak, akik brutálisan, testi erőszakkal küzdenek. A fekete ruhába bújt firkászok nem osztoznak azon a véleményen, hogy a graffiti a békét szolgálja. Mások magas épületek elérhetetlen pontjaira tűzik ki zászlóként lobogó jelüket, tudják a járást az Alagút szélére, de a Lánchíd és a Szabadság híd tetejére is.

Néha a tűzoltóknak kell lehozniuk a felfelé még merész csibészeket, akik lefelé már nem olyan bátrak. Ám aki eléri a legjobb helyet, büszke lehet, egészen addig, míaz ellenséges tábor meg nem fújja ugyanazt.

GRAFFITISEK KÓDEXE

Ami a graffitisnek tilos

- műemlékvédelem alá eső épületek és műtárgyak lefestése
- más graffitijébe belefirkálni
- más művének a kiegészítése, befejezése
- autóra festeni
- szignó nélkül hagyni egy alkotást